3. Gaan koperen leidingen kapot zonder kalk?<\/strong><\/p>\nMen denkt dat koperen leidingen kalk nodig hebben omdat kalkvrijwater deze leidingen zou beschadigen wat op zijn beurt schadelijk is voor de gezondheid. Maar niets is minder waar dan deze uitspraak.<\/p>\n
Wetenschappers van TNO wilden deze mythe uit de wereld helpen en deden onderzoek. Waterverzachters zorgen inderdaad voor het ontkalken van leidingen maar ze veranderen niets aan de zuurtegraad ervan. De kalkaanslag zelf zorgt voor een kortere levensduur van de huishoudelijke apparaten waardoor kalkvrij of onthard water de oplossing biedt tegen dit probleem. Er kwamen zelfs resultaten naar boven die duidelijk maakte dat kalkvrije koperen leidingen beter zijn!<\/p>\n
Dus tast het de koperen leidingen aan? De corrosiesnelheid, dat is in dit geval de aantasting van het koper door kalk, ligt lager dan een corrosiesnelheid zonder waterontharder. Dit verklaart waarom kalkvrije koperen leidingen beter zijn.<\/p>\n
4. Hebben we kalk nodig voor onze gezondheid?<\/strong><\/p>\nEest en vooral is het belangrijk te weten dat het ontkalken van water niet slecht is. Doordat de calcium en magnesium uit het water wordt gefilterd komt er natrium in de plaats. Calcium en magnesium verlaten het water namelijk nooit helemaal, de waarden van deze twee worden eigenlijk maar voor een klein deel verlaagd.<\/p>\n
Je lichaam neemt slechts een klein deel op van de aanwezige
\ncalciumzouten in het water. Je behoeften worden dus maar voor een klein deel bevredigd terwijl je er veel meer nood aan hebt. Je kan dus wel stellen dat water maar een klein aandeel heeft in onze calciumopname.<\/p>\n
Kraanwater bestaat uit calcium en magnesium. Wanneer we spreken over kalk, hebben we het over calcium. De inname van calcium is onmisbaar voor iedereen. Zowel voor kinderen, vrouwen die borstvoeding geven alsook alle andere volwassenen. Het vormt namelijk de basis voor je botten en tanden, iets wat we levenslang nodig hebben en zeker als je ouder wordt. Het verouderingsproces zorgt namelijk voor ontkalking. Het meeste calcium kan je terugvinden in melk en haar afgeleide producten alsook in chocolade, bepaalde vissoorten, volkorenbrood, etc.<\/p>\n
\n